Waterstof

Waterstof is in snel tempo in ontwikkeling. Er ontstaan nieuwe kansen voor de gemeente met de verwachte komst van het waterstofnetwerk Zuidwest-Nederland en de toekomstige vraag binnen onze lokale en regionale economie.

Over de Bouwsteen

Gemeente Kapelle zet in op waterstof als belangrijke schakel in de verduurzaming van de lokale en regionale economie. Waterstof is een schoon en efficiënt energiedrager die geen CO2uitstoot bij gebruik. Dit maakt waterstof een aantrekkelijk alternatief voor fossiele brandstoffen, zoals aardgas. Samen met bedrijven, overheden en netbeheerders werken we aan de ontwikkeling van een waterstofnetwerk in Zuidwest-Nederland, waar Kapelle een belangrijke rol in speelt. Onze focus voor waterstof ligt op bedrijven. Dit omdat zij het meest geschikt zijn voor de toepassing van waterstof in hun processen. Voor het inzetten van waterstof in de gebouwde omgeving houden we ontwikkelingen in de gaten.

De ontwikkeling van waterstof in Kapelle richt zich op een aantal thema’s

Ontwikkeling landelijke waterstofinfrastructuur

De aanleg van het waterstofnetwerk Zuidwest-Nederland verbindt Kapelle met het Sloegebied en het internationale waterstofnetwerk. We beperken de impact op de omgeving door het tracé zoveel mogelijk in de bestaande leidingen aan te leggen. Een afsplitsing van dit netwerk biedt Kapelle en omringende bedrijven kansen voor verduurzaming. 

Ontwikkeling lokaal distributienetwerk:

Ontwikkeling lokaal distributienetwerk
Ook werken we aan een lokaal distributienetwerk dat waterstof naar bedrijven in de gemeente kan vervoeren. Dit netwerk maakt het mogelijk om lokaal geproduceerde duurzame energie, bijvoorbeeld uit wind- en zonneparken, om te zetten in waterstof. En vervolgens direct naar de industrie te brengen. Zo dragen we bij aan een sterke, duurzame lokale economie en gebruiken we duurzame energie zo goed mogelijk.

Integreren waterstof in bedrijfsprocessen

Gemeente Kapelle werkt samen met verschillende bedrijven om waterstof in te zetten in hun bedrijfsprocessen. Bedrijven met energie-intensieve processen, zoals processen die hoge temperaturen vereisen, helpen we in de overstap van aardgas naar groene waterstof. Dit draagt bij aan het verminderen van CO2 en verhoogt hun energie-efficiëntie. We werken samen met bedrijven voor een soepele overgang naar waterstof. En om hen de juiste kennis en ondersteuning te geven.

Een uitgebreid overzicht van onze aanpak leest u in de bouwsteen bovenaan deze pagina.

Waterstofinitiatieven richten zich op dit moment voornamelijk op industriële toepassingen en transport. Maar de ontwikkeling van de waterstofinfrastructuur kan in de toekomst indirect bijdragen aan verduurzaming voor inwoners. Bijvoorbeeld door vrijgekomen ruimte op het elektriciteitsnet te benutten om woningen te verduurzamen. En om elektriciteitstekorten op te vangen. 

Stel uw duurzame vraag

Heeft u een vraag over de bouwsteen waterstof? Neem dan contact met ons op. Dat kan door te bellen naar 14 0113 of stuur een e-mail aan duurzaam@kapelle.nl