Natuur en biodiversiteit
Een gevulde natuur met genoeg planten en dieren is goed voor onze gezondheid. De kernen in onze gemeente zijn gelegen in een mooi, groen landschap waar inwoners en toeristen graag zijn. Dit willen we graag zo houden! Een bloemrijke omgeving is daarnaast ook goed voor de fruitteelt, waar het Kapelse ondernemerschap ooit is ontstaan.
Over de bouwsteen
-
Wij zetten ons in om de natuurwaarden en lokale biodiversiteit te verhogen in onze gemeente. Dit doen we door de relatie tussen het landelijk gebied en de kernen te versterken. En door vergroening van de kernen.
Met deze ambitie bouwen we voort op de specifieke karakteristiek van Kapelle: de nabijheid van de kernen tot het landelijk gebied. Deze ligging biedt kansen om de groenstructuur van de kernen beter aan te laten sluiten op die van het buitengebied.
We realiseren onze ambitie aan de hand van vier speerpunten, die de belangrijkste thema's zijn waar de bouwsteen natuur en biodiversiteit zich vooral op richt. Dit zijn:
- meer en functioneel groen;
- biodiversiteitsmaatregelen op groot en klein schaalniveau;
- vergroten van de natuurbeleving en
- samenwerken aan biodiversiteit.
-
Om onze ambitie waar te maken gaan we de volgende 10 jaar in verschillende fasen te werk. Omdat we met verschillende fasen werken, kunnen we in de tussentijd de resultaten en maatregelen goed beoordelen. Daarnaast heeft de natuur en biodiversiteit tijd nodig om te herstellen en te groeien.
We doen al veel aan natuur en biodiversiteit in onze gemeente. Belangrijk is dat we goed beeld hebben welke projecten nu lopen, welke projecten staat gepland en welke mogelijke ontwikkelingen we kunnen verwachten. En we maken natuur en biodiversiteit onderdeel van onze werkwijze.
Daarnaast gaan we aan de slag met groenstructuurplannen voor de kernen. Zoeken de verbinding met de andere bouwstenen uit de duurzaamheidsagenda. En ondersteunen lokale initiatieven van inwoners en ondernemers.
Per thema hebben we de volgende doelen:
- Meer en functioneel groen:
- We streven naar 10% meer groen in onze kernen in 2030.
- Het groen in onze kernen heeft altijd minimaal drie functies.
- Biodiversiteitsmaatregelen op groot en klein schaalniveau:
- Het openbaar groen blijven we volledig natuurvriendelijk beheren.
- We gebruiken alternatieve beplantingslijsten voor het openbaar groen.
- Vergroten van de natuurbeleving:
- We vergroten de toegankelijkheid van het landelijk gebied vanuit de kernen.
- We maken cultuurhistorische plekken beleefbaar.
- Samenwerken aan biodiversiteit:
- Tuinen zijn meer vergroend voor de biodiversiteit.
- Ondernemers investeren (meer) in natuur en biodiversiteit.
Onze ambitie met betrekking tot biodiversiteit is hoog bij nieuwe ontwikkelingen.
Een uitgebreid overzicht van onze aanpak per thema leest u in de bouwsteen bovenaan deze pagina.
- Meer en functioneel groen:
-
Wij hebben uw hulp hard nodig! Wij delen graag een aantal tips waarmee u bijdraagt aan de biodiversiteit.
Plant bijvoorbeeld inheemse bloemen en planten in uw tuin. Dat is niet alleen goed voor de biodiversiteit, maar ook voor uw eigen gezondheid. Of zorg voor een fijn thuis voor vogels en insecten met een nestkastje of insectenhotel.
Verwijder onkruid met een biologische bestrijder of gewoon met de hand, zodat het geen andere plant- of diersoorten doodt.
En voorkom lichtvervuiling. Door 's nachts licht in uw tuin te hebben, verstoort u het ritme van dieren. Zoals vleermuizen en nachtvlinders. En het kost energie. Wilt u toch graag licht in uw tuin? Kies dan voor een lamp met bewegingssensor.
Stel uw duurzame vraag
Heeft u een vraag over de bouwsteen natuur en biodiversiteit? Neem dan contact met ons op. Dat kan door te bellen naar 14 0113 of stuur een e-mail aan duurzaam@kapelle.nl.