Mobiliteit

Duurzame mobiliteit wordt steeds populairder en er zijn veel verschillende mogelijkheden. Bijvoorbeeld vaker de fiets pakken, het openbaar vervoer gebruiken, carpoolen met collega’s of het aanschaffen van elektrische voertuigen. Dit alles met één doel: minder CO2-uitstoot.

Over de bouwsteen

Duurzame mobiliteit in onze gemeente is haalbaar. En we doen het samen. Hoe we dat doen staat in de bouwsteen mobiliteit. Het belangrijkste doel is het verlagen van de CO2-uitstoot. Maar we willen ook dat inwoners en bedrijven weten wat de mogelijkheden zijn voor duurzame mobiliteit. Ook vinden we het belangrijk om elektrische- of op waterstof aangedreven voertuigen te stimuleren. 

Om de CO2-uitstoot te verlagen, werken we actief aan duurzame mobiliteit. In onze aanpak richten we ons op verduurzaming van verschillende thema’s binnen mobiliteit. Samenwerking met andere overheden, inwoners en bedrijven is belangrijk om onze ambitie te halen. 

Verkeer

We willen de CO2-uitstoot van het verkeer verminderen. Daarom moedigen we onze inwoners aan om duurzaam te reizen. We werken samen met andere overheden om het verkeer op belangrijke wegen uitstoot vrij te maken. Bij gemeentelijke projecten richten we fiets- en wandelpaden zo goed mogelijk in. Samen met partners in de regio versterken we de fietsverbindingen. Ook werken we aan robuuste en betrouwbare voorzieningen voor uitstootvrij vervoer. 

Laad- & tankvisie

In de laad- en tankvisie staat hoe we laden en tanken in onze gemeente zien voor de komende tien jaar. We werken aan een dekkend, robuust en betrouwbaar openbaar laadnetwerk. Gecontracteerde exploitanten (CPO’s) realiseren het laadnetwerk. Ook volgen we op dit moment een Zeeuwse pilot voor laden in de openbare ruimte vanaf particulier terrein met behulp van een kabelgoot. Nieuwe tankstations zijn alleen multi-fuel tankstations. En we stimuleren de ontwikkeling van een groene waterstofketen.

Deelmobiliteit & mobiliteithubs

De afgelopen jaren is het aantal mensen dat deelmobiliteit gebruikt erg toegenomen. Voertuigen delen met anderen heeft veel voordelen. We faciliteren daarom de ontwikkeling van deelmobiliteit in Kapelle. Daarmee verminderen we CO2. In 2025 willen we tenminste één mobiliteitshub in Kapelle hebben. We onderzoeken of dit er meer kunnen worden. 

Stimuleren (schoon) openbaar vervoer & doelgroepenvervoer

Een duurzaam alternatief voor de auto is het openbaar vervoer. We stimuleren openbaar vervoer door meer aantrekkelijke (flexibele) verbindingen te maken op basis van behoeften. Ons doel is dat inwoners van onze gemeente weten wat de verschillende mogelijkheden zijn voor duurzame mobiliteit. 

Grond-, weg-, en (water)bouw

Binnen de grond-, weg-, en (water)bouwsector (GWW) gebruikt materieel vooral fossiele brandstoffen. Ons doel is dat in 2030 de CO2-uitstoot en het gebruik van fossiele brandstoffen in GWW-werken met 55% verminderd is. En in 2050 met 100%. Aanbestedingen boven €500.000,00 bevatten CO2-reductiecriteria. In 2030 is het gemeentelijk materieel fossielvrij en CO2-neutraal. We vervangen alleen op natuurlijke momenten. 

Een uitgebreid overzicht van onze aanpak leest u in de bouwsteen bovenaan deze pagina.

  • Ga vaker wandelen of pak de fiets! Daarmee vermindert u niet alleen de CO2-uitstoot, het is ook goed voor uw gezondheid. 
  • Gebruik vaker het openbaar vervoer. Kapelle heeft een eigen treinstation. Binnen drie uur bent u al op Amsterdam Centraal. 
  • Wilt u elektrisch gaan rijden, maar kunt u niet op eigen terrein laden? Vraag dan een kabelgoot aan via Kabelgoot aanvragen | Gemeente Kapelle
  • Is er voor uw huis geen openbare parkeerplaats? Dan kunt u een openbare laadpaal aanvragen via Aanvraagformulier laadpalen | Gemeente Kapelle.

Stel uw duurzame vraag

Heeft u een vraag over de bouwsteen mobiliteit? Neem dan contact met ons op. Dat kan door te bellen naar 14 0113 of stuur een e-mail aan duurzaam@kapelle.nl