Zo houdt u het hoofd koel tijdens warme zomerdagen!
Wist u dat de hoogste gemeten temperatuur in Zeeland 40,6 graden in 2019 was? Het klimaat verandert en de bevolking wordt steeds ouder. Daardoor nemen problemen bij extreme hitte steeds meer toe. Klachten die vaak voorkomen zijn hooikoorts, ademhalingsproblemen, slecht slapen en huiduitslag. Ook gaat de arbeidsproductiviteit omlaag. En hitte heeft negatieve invloed op onze waterkwaliteit en natuur.
4 tips bij hitte
- Houd uw woning koel. Doe overdag uw gordijnen of rolluiken dicht. Zo komt de warmte minder binnen. En zet ‘s avonds de ramen en deuren tegen elkaar open, om koele lucht binnen te laten.
- Richt uw tuin groen in. Bomen en struiken zorgen voor meer verkoeling en schaduw. Hierdoor voelt uw tuin comfortabeler aan en heeft u geen last van de warme zon.
- Zoek de schaduw op. Span u zo min mogelijk in wanneer de zon het hoogst staat (tussen 12.00 en 18.00 uur ‘s middags). Zoek in die tijd de schaduw op onder een boom of parasol. Let goed op ouderen en jonge kinderen.
- Drink genoeg water. GGD Zeeland adviseert om elke dag 1,5 tot 2 liter water te drinken. Een andere mogelijkheid is om een glas water per uur te drinken. Fruit en ijsjes werken ook voor een verkoelend gevoel.
Ook Gemeente Kapelle is bezig om de openbare ruimte zo hittebestendig mogelijk in te richten. Zo houden we bij het aanleggen van groene ruimtes rekening met de schaduw van nieuwe bomen. Ook letten we op de gevolgen van hitte met de zonnebrandpaal bij het strand van Wemeldinge en het watertappunt bij De Bloesem in Kapelle. En samen met andere Zeeuwse gemeenten en de GGD maken we een lokaal hitteplan. Hierin leggen we uit hoe we als gemeente omgaan met extreme hitte.
Wilt u meer tips over omgaan met hitte? Ga dan naar de website van GGD Zeeland: www.ggdzeeland.nl/onderwerp/zomer-en-hitte/. Bent u benieuwd wat de gemeente nog meer aan duurzaamheid doet? Kijk dan verder op deze website: www.duurzaamkapelle.nl/.
Samen zijn we verbonden aan een duurzaam Kapelle.