Klimaatweek

Algemeen

Van 30 oktober tot en met 5 november doet gemeente Kapelle mee aan de Nationale Klimaatweek. Tijdens deze week laten we zien hoe belangrijk duurzame initiatieven voor onze gemeente zijn. We willen inwoners en bedrijven inspireren om zich in te zetten voor een beter klimaat. Ook vinden we het belangrijk om kinderen hierbij zoveel mogelijk te betrekken. Daarom organiseren we voor de basisscholen en na schooltijd verschillende leuke activiteiten gedurende de week.

Ook u kunt meedoen!
Bekijk hieronder het programma

Nacht van de Nacht

Zaterdag 28 oktober 

Nacht van de Nacht is een jaarlijks evenement georganiseerd door de Natuur en Milieufederaties. In het hele land worden evenementen georganiseerd in het donker. Overbodige verlichting 's nachts veroorzaakt lichthinder en energieverspilling. Ook raakt het ritme van mensen en dieren verstoord. In de gemeente Kapelle wordt 's avonds de kerktorenverlichting van de Hervormde Kerk uitgezet. Daarnaast roepen we bedrijven op de verlichting uit te zetten. Ook u kunt bijdragen door de lichten op 28 oktober uit te laten. 

Kijk voor meer informatie op de website van Nacht van de Nacht.

Duurzame fietsroute

Dinsdag 31 oktober 

Deze activiteit gaat niet door. 
De route wordt later bekend gemaakt op www.kapelleleeft.nl. 


Onder leiding van Mart Vogelzang wordt er een fietsroute georganiseerd door Kapelle. Ontdek of leer meer over natuurplekken in Kapelle.

Startpunt: x
Tijd: x
Aanmelden: x

Voorleesmiddag in de bibliotheek Kapelle

Woensdag 1 november

In de bibliotheek in Kapelle wordt een voorleesmiddag gehouden voor kinderen. Een enthousiaste vrijwilliger leest voor uit boeken over de natuur en het klimaat.

Tijd: tussen 14:00 - 16:00 uur
Locatie: Bibliotheek Kapelle, Vroonlandseweg 49, Kapelle

Klimaatwake Mozeskerk

Woensdag 1 november

De Mozeskerk in Biezelinge organiseert een inloopavond waar mensen die zich zorgen maken over het klimaat het gesprek aan kunnen gaan. Robin Valentijn vertelt een stukje.

Iedereen is welkom, aanmelden is niet verplicht.

Tijd: 19.30 - 20:30 uur
Locatie: Noordstraat 4, Kapelle

Ambassadeurs Duurzaam Kapelle

Vrijdag 3 november

Op vrijdag 3 november vertellen twee ambassadeurs van Duurzaam Kapelle over hun initiatief en wat hen motiveert om zich in te zetten voor duurzaamheid. De aanwezige ambassadeurs zijn Ineke Nijssen en Robin Valentijn. Op deze avond heeft u ook de gelegenheid vragen te stellen aan de ambassadeurs. 

Tijd: 19:00 - 20:00 uur
Locatie: Bibliotheek Kapelle, Vroonlandseweg 49, Kapelle
Aanmelden: stuur een e-mail naar duurzaam@kapelle.nl 

Plandelen

Zaterdag 4 november

Robin Valentijn gaat graag met inwoners op pad om de natuur in onze gemeente schoon en mooi te houden. Daarom is een moment gepland om te 'plandelen', wat een samenvoeging is van wandelen en afvalprikken. De prikkers worden voor u geregeld. Aanmelden is niet verplicht, iedereen is welkom. 

Start locatie: Mozeskerk, Biezelinge
Tijd: 10:00 -12:00 uur

Wilgen knotten

Zaterdag 4 november

Op initiatief van Stichting Landschapsbeheer Zeeland kunnen inwoners op zaterdag 4 november wilgen knotten in Wemeldinge. Daarnaast snoeien we de struiken tussen de knotbomen terug.

Start locatie: Oostelijke Kanaalweg, Wemeldinge
Tijd: 9:00 -12:00 uur
Aanmelden: via Stichting Landschapsbeheer Zeeland

Basisschool activiteiten

 Gastdocenten houden in samenwerking met MEC de Bevelanden gastlessen op de basisscholen over het isoleren van een huis en het recyclen van papier tijdens deze week.

Maandag 30 oktober

Workshop Repair Café (Juliana van Stolbergschool)

De vrijwilligers van het Repair Café geven aan groep 8 leerlingen een workshop over hoe ze verschillende spullen (o.a. kleding, speelgoed en stekkertjes) kunnen repareren.

Dinsdag 31 oktober

Presentatie IKC Wemeldinge Opdracht

Duurzaamheidsmedwerkers van de gemeente Kapelle geven een presentatie aan leerlingen over hoe een (school)gebouw duurzaam kan zijn. Tijdens de presentatie krijgen de leerlingen een opdracht om te bedenken hoe zij het toekomstige IKC Wemeldinge voor zich zien. Op donderdag 2 november vindt een prijsuitreiking plaats voor het beste idee.

Woensdag 1 november

Voorleesochtend met wethouder Siwart Mackintosh

Wethouder Siwart Mackintosh leest deze ochtend voor bij het IKC Wemeldinge en SBO Samuël.

Donderdag 2 november

Uitreiking IKC Wemeldinge Opdracht

Op deze dag reiken we de prijs uit voor het beste idee voor het nieuwe IKC-gebouw.

Vrijdag 3 november

Bomen planten met groep 8 leerlingen

Alle groep 8 leerlingen van de basisscholen in de gemeente Kapelle planten samen fruitbomen op een locatie in Kapelle.

logo Zeeuwse klimaat week 2023 met tekst en wereldbol