Circulaire gemeente

De vraag naar grondstoffen neemt toe, terwijl de voorraad minder wordt. Door slimmer om te gaan met grondstoffen, kunnen mensen in de toekomst leven op een gezonde planeet. Met als resultaat een duurzame en sterke economie.

Over de bouwsteen

Gemeente Kapelle wil in 2050 een 100% circulaire gemeente zijn, in lijn met de landelijke ambitie. De verandering naar een circulaire gemeente is breed. Van zo min mogelijk gebruik van grondstoffen, het opnieuw gebruiken van producten tot betere scheiding van afval. Samen met de andere Zeeuwse gemeenten werken we op dit moment aan een beleidsplan om deze verandering samen mogelijk te maken.

We pakken de verandering naar een circulaire gemeente aan via vier thema’s: 

  • Bouw & gebouwde omgeving
  • Inkoop & consumptie
  • Infrastructuur & openbare ruimte 
  • Afval & grondstoffen

Deze bouwsteen is gericht op inwoners en externe organisaties, zoals bedrijven, woningcorporaties, educatieve organisaties, fondsen en andere overheden. En ook onszelf als gemeente Kapelle. Dit laatste is ook verbonden met de bouwsteen eigen organisatie.

Een uitgebreid overzicht van onze aanpak leest u in de bouwsteen bovenaan deze pagina.

Wilt u aan de slag met circulariteit? Een goed begin is om de R-ladder te gebruiken. De R-ladder laat verschillende stappen zien om circulariteit toe te passen. De nadruk ligt op besparing van grondstoffen: is het nodig om iets nieuws te kopen?

Verkort bestaat de R-ladder uit de volgende delen: reduce (verminderen), re-use (hergebruik) en recycle (recyclen):

  • Reduce (verminderen) gaat over het minder kopen van producten die u niet per se nodig hebt. Denk hierbij ook aan slimmer gebruik van producten, bijvoorbeeld het voorkomen van voedselverspilling.
  • Re-use (hergebruik) gaat over het opnieuw gebruiken van een product of onderdelen hiervan. Denk aan het kopen van tweedehands spullen, reparatie van kleding of (uit)lenen van spullen.
  • Recycle – een product dat als afval wordt gezien, wordt verwerkt tot een nieuw product. Denk hierbij aan het inleveren van statiegeldverpakkingen.


Binnen onze gemeente zijn er verschillende initiatieven en locaties bezig zijn met circulariteit:

  • Repair Café: Een donderdag in de maand staan vrijwilligers voor u klaar om samen met u een reparatiepoging te doen. Bekijk hier waar en wanneer dat kan: Repair Café.
  • Speel-o-theek “De Schatkist”: Hier kunt u speelgoed lenen. Meer informatie: Speel-o-theek De Schatkist
  • Kringloopwinkels: een duurzame keuze voor hergebruik.
  • Ruilboekenkast bij dorpshuis de Vroone – wilt u uw boeken een tweede leven geven of een nieuwe parel ontdekken? Bezoek dan de ruilboekenkast bij dorpshuis de Vroone.
  • Afvalcoaches van de Zeeuwse Reinigings Diensten (ZRD). Deze coaches geven informatie en tips over o.a. het verminderen van afval en afval scheiden. Wilt u contact? Mail dan naar afvalcoach@zrd.nl 

Zijn er nog initiatieven die u graag in het zonnetje wilt zetten? Laat het ons weten en stuur een e-mail naar duurzaam@kapelle.nl

Stel uw duurzame vraag

Heeft u een vraag over de bouwsteen circulariteit? Neem dan contact met ons op. Dat kan door te bellen naar 14 0113 of stuur een e-mail aan duurzaam@kapelle.nl